AS un V

Sveiki miiljie lasiitaaji. Es un Alniitis, esam atgriezushies no radu apciemoshanas Chicaagas piepilsetaa. Meegjinaashu aprakstiit, kaa mums tur gaaja.
Viss saakaas 1.juulijaa. Shii diena Kanaadai ir sveetki - kanaadas dz.d. No riita jau laiciigo mostamies, sataisamies, un visi (es ar Alniiti un Kareena ar Entoniju) dodamies uz lidostu. Viss it kaa iet normaali, liidz mums ir jaashkjeerso Amerikas robezhkontrolee lidostaa. Un man jums jaapiebilst, ka AS un V robezhkontrole notiek Toronto lidostaa. Kaapeec taa tas ir, taaapeec, lai peec tam iebraucot nebuutu nekaadu aizkjershanos un nepatiikamu mirklju ar atpakaljsuutiishanu. Taatad paliku pie momenta uz robezhas. Ar mani viss izgaaja gludi, bet ne tik gludi bija ar Alniiti. Vienu briidi, jau likaas, ka kaut kas ne taa. Es, Kareena un Entonijs, shkeersoja bez problemaam, un Alniiti gaidiijaam paaris minuutes. Beigaas izraadiijaas, ka vinja robezhkontroles oficieris nezinaaja, ka LV ir bezviizu rezhiims.
Esam nokljuvushi ieksh visu iespeeju zemes. Luuk arii paaris noveerojumi, lai gan shajaa zemee kaaju speru jau tresho reizi, katru reizi pamanu kaut ko citu, tad nu tas ko redzeeju shajaa reizee - Amishi spiezh uz lielumu. Lielaakas mashiinas, cilveeki, porcijas kafejniicaas utt. Veel pie celjiem vareetu pieminet, tie te vismaz man atgaadinaaja Latviju. Dazhviet pat drausmiigaaki, dazhviet tomeer labaaki utt. Bet tas paarsvaraa ir taa, jo vinjiem shajaa zemee it kaa ir suudiigi ar to ekonomiku, un neesot naudas sataisiit mazos celjus.
Jenkjiem arii luksaforos ir 5 gaismas, domaajiet - zaljais, dzeltenais, sarkanais, dzeltenais un zaljais ? Un taa arii ir. Vieniigi apaksheejie divi ir domaati kreisajam pagriezienam, un tas gandriiz ir atljauts visur.
Veel pie redzeetaa var piemineet - bijaam patiikami paarsteigti, ka sheit tomeer redzeejaam krietni vairaak smuko meitenju. Shajaa apkaimee bija vairaak shaadu meitenju, nekaa muusu Kanaadas apkaimee.
Un veel viena uzkriitosha lieta, kas manaam aciim nepasliideeja garaam, te bija vairaak neegjeriishu.
Noveerojumi beigushies.
Ielidojaam Chicaagaa, panjeemaam nomas auto, un devaamies ciemos pie Maigas tantes. Vinja ir vieniigaa no muusu Ziemeljamerikas radiem, kura runaa latviski. Vinjai ir 89 gadi. Un visa muusu viesoshanaas bija saistiita ar Maigas viira 89. dzimshanas dienu. Vinja vaards ir ABE, un vinjam dz.d. ir tieshi 4.juulijaa, Amerikas dzimshanas dienaa. Pirmo vakaru pavadiijaam veco ljauzhu izklaides kompleksaa ( pansionaataa), vieniigi Maiga ar Abe, vinjiem shajaa teritorijaa ir sava maza privaatmaaja. Un mees tur tad nakshnjojaam. Maigas tantei jau ljoti intereseeja kaa mums sokaas Kanaadaa, kaa ar darbiem, kaa muusu gjimeneem atpakalj Latvju zemee. Vinjai bija prieks muus satikt, jo tomeer triis gadi pagaajushi kopsh te bijaam.
Visu izrunaajushi mums veel bija daudz laika liidz guleet ieshanai. Mums piedaavaaja iet uz kaadu filmu. Izveeleejaamies, shoreiz pareizaak sakot, Alniitis izveeleejaas filmu -Public Enemies. Vinsh ljoti gribeeja to redzeet, un es paljavos spiedienam. Filmas recenzija buus veelaak. Mums top iipasa recenziju vieta. Iiisi sakot, Alniitim ljoti patika, man tikai likaas ok. Katraa zinjaa, kaut kas savaadaaks.

Esam tikushi liidz otrajai dienai, jebshu 2.juulijam.
Shodien, nekas nav paradzeets. Laicinsh aaraa normaals. Maakonjains, bet neliist. Pa dienas vidu nolemjam aizbraukt uz vieteejo pludmali pie Michiganas ezera. Kaadu stundu pameetaajaam shkiiviiti un tad nedaudz pastaigaajaamies. Maajaas leenaam sagaidam vakaru. Shodien bija paredzeejis veel ierasties Martins ar sievu Nency. Vinsh ir Videejais beerns, Kareenas braalis. Vinsh dziivo 100 juudzes uz ziemeljiem no NewYorkas. Vinsh ir teatru,kino, operu utt...dizaineris, telpu iekaartotaajs un arhitekts. Vinsh arii pasniedz lekcijas kaadaa universitaatee, bet neatceros kuraa. Agraak man tieshi ar vinju bija cieshaaks kontakts. Bet veel jo projaam tas ir labs. Nency pasniedz jogu un ljoti patiik darboties pa savu terirotju, patiik pukjes un citi augi. Un vinji sodien neatlidoja, jo Chicaagas lidostaa un vairaak stundaam no ierindas bija izgaajusi United Airlines datorsisteema, taa nu Amerikas visnologotakajaa lidostaa bija neliels haoss.
Vakaraa braucam pie Ninas - Maigas jaunaakas meitas, Kareenas maasas. Vinja ir advokaate, viirs Ross, arii advokaats, triis beerni - vecakais Henrijs, driiz buus 15 gadi, videejais Joe, ir jau 12 gadus vecs, jaunaakaa Elena, 9 gadinji. Diemzeel shoreiz tikai satikaam Henriju, jo paareejie abi bija nometnee. Bet tomeer satikaam arii Netu, Rosa deels no pirmaas lauliibas. Vinjam driiz buus 20. Nodarbojas ar ritenjbraukshanu, to taa nopietni njeemis, pagaidaam. Studee politiku un likumus. Veel te paaris dienas bija arii Neta draugs no FLoridas Mikes. Vinsh arii treneejas ritenjbraukshanaa. Vakars tika pavadiits pie Tv savstarpeeji pljaapaajot.

3.juulijs.
Shiis dienas galvenais notikums bija beisbols. Pa dienu devaamies uz Chicaagu uz sho speeli. Cubs vs. Brewers. Speele bija interesanta, jo mums jau beisbols vairs nav sveshs. Izjutaam iista chicaagiesha pieredzi. Un galu gaalaa, pagarinajumaa uzvareeja muuseejie. Patiikamas emocijas un labi pavadiitas gandriiz 4 stundas. Vieniigi noguraam gan, un tad naacaas maajaas atpuusties no beisbola.
Vakaraa mums atkal ir briivs laiks, un shoreiz nolemjam doties atkal uz kino. Izveele kritusi uz animaacijas filmu UP. Ljoooti patika. Recenzija buus, bet veelaak.
Un vakaraa maajaas vakaru pavadiijaam pie TV. Uzsitot kaadu runu ar Netu.

4.juulijs.
Abe un Amerikas dzimshanas dienas. Lai izjustu pilnu amerikaanju pieredzi, mums pa dienu bija jaadodas uz netaali notiekoshu paraadi jeb gaajienu. Tas te notiek katru gadu, un visi vieteejie iet to skatiities. Vieniigi zheel, ka lietus lija. Taa jau viss buutu bijis ok. Gaajiens nu taads, nekas iipash, labaaks jau tomeer ir dziesmu sveetku gaajiens.
Vakaru sagaidiijushi, dodamies vakarinjaas uz restoraanu. Tiiri jauks shis restoraans, lai gan taads glauns, toties cenas, ljoti labas. Visi, sheit sanaaca kopaa, un paaris stundas visu stuumaam sev veederaa un arii runaaja visi uz nebeedu. Un beigaas atvadamies, no tiem, kurus kaadu laicinju, atkal neredzeesim.
Maajas atbraukushi, var tik dzirdeet, kaa visu laiku, visi tik rakjetes shauj, trakaak, kaa Jaunajaa gadaa, kaadaa Riigas mikrorajonaa.

5.juulijs.
Sveetki beigushies un jaadodas maajaas. Laiciigi jau mostamies un taisamies. Atvadamies no visiem. Arii no sunjiem. Aizmirsu pieminet, Niinas gjimenei ir 2 superiigi sunji, mani favoriiti. Tie ir spalvainie jeb matainie kolliji - Merfijs un Ogijs. Tik superiigi. Nav iipashi gudri, bet apburoshi, miilji utt.
Lidostaa ierodamies stundu pirms mana lidojuma. Mums ar Alniiti biljetes uz Chicagu un no taas pirka katram citaa laikaa, un tapeec vairs nebija iespeejams nopirkt biljetes vienaa reisaa. Mans reis bija ar 2h starpiibu kaa Alniitim. Bet muus abus uz lidosta veda reizee, ja nu rodas iespeeja samainiit Alniisha biljeti uz to pashu, kas man ir. Staavam lidostaa vienaa rindaa. Izstaavam, un taa kaa izraadaas, nav pareizaa. 15 minuutes pa lieko. Nu gan laiks vairs nav daudz, mazaak 40 minutes liidz manam reisam. Stavam otraa rindaa. Te veel kaadas 10 min. Shitaa vismaz ir iistaa, un pasaka, lai pie vaartiem gaida, tad arii zinaas vai ir iespeejams. Palikshas nedaudz virs 20 min. Jaastaav rindaa pie droshiibkontroles. Te paiet veel kadas 1o min. Izstaavam, un nu tik jozham uz muusu lidmashiinas vaartiem. Skreejaam veel aatraak, nekaa tie kas skrien peec miljona. Pieskrienam pie vaartiem, un pasaka, ka esam nokaveejushi, un tas ir burtiski par dazhaam sekundeem. Bet mums pagadiijaas labas apkalpotaajas, un mani pieregjistreeja uz naakamo reisu, tas kas Alniitim orgjinaali bija paredzeets. Viss galu galaa chiki briki. Vinjiem te tomer klientu apkalposhnas serviss ir krietni augstaaks nekaa LV.
Lidmshiinu nokaveet man dziivee nebija gadiijies. Pa briivo laiku, paeedaam, un noskatiijaamies Vimbldonas finaala setu, un devaamies uz savu lidmashiinu.
Maajaas atbraucaam un leenaam viss ieiet vecajaas sliedees, lai gan uz darbu iet riit negribaas.

Apmeeram taa mums gaaja piecu dienu atpuutaa.
Turaas.

No comments:

Post a Comment