Laika mašīna

Par šo rakstu varam pateikties Mārim. Cerams, ka nedusmojies, bet tavs raksts ir vareni labs.

Laika mašīna ir izgudrota jau vairāk nekā 7000 gadus. Un jebkurš no mums var atgriezties pat vairākus miljonus gadus senā vēsturē. Laika mašīnu sauc alkohols.

Pie pirmā alus kausa, vai pirmajiem simts gramiem kā stiprāka mēs atgriežamies 12000 gadus atpakaļ, strādāt vairs netaisamies, barību sagādājam medot, makšķerējot, vai savācot.

Pie 3-5 kausa alus, mums paliek grūtāk sarunāties, jo esam atgriezušies 70.000 gadus vecā pagātnē, valoda vēl ir jauna, mēle nav pieradusi, drusku šļupst. Taču mēs joprojām esam homo sapiens!

Vēl pēc 5 kausiem mūsu valoda vairs tiek izmantota tikai rituālām vajadzībām, tā tikko ir radusies, mēs daudz labāk dziedam nekā runājam. Mēs esam atgriezušies 160 tūkstošus gadus atpakaļ, taču pēc izskata joprojām izskatamies gandrīz tāpat, ja neskaita sejas izteiksmi un apskādēto apģērbu.

Turpinot dzert alu, ko neviens vairs neuzskaita, mēs atgriežamies jau 300, 400 un 500 tūkstošus senā pagātnē. Policisti vairs mūs neuzskata par homo sapiens un saka, ka mēs atrodoties cilvēka cieņu apkaunojošā stāvoklī. Taču tā nav taisnība, mēs esam hominīdi, heidelbergas cilvēki. Ja mēs to varētu pastāstīt, mēs to izdarītu, taču knapi vairs var padziedāt.

Tajā brīdī iedzerot šņabi mēs jau esam aizceļojuši vairāk nekā miljons gadus atpakaļ. Runāt mēs nemākam, dziedāt arī vairs nē. Izdvešam neartikulētas skaņas un spēlējamies ar uguni.

Vēl iedzerot mēs kļūstam par homo erectus, no homo erectus pārvēršamies par homo habilis un tas ir pēdējais laiks, kad mēs vēl spējam izmantot darbarīkus, glāzes krīt no rokām. Dakšiņu var satvert tikai plaukstā. Grūti paliek sevi aizsargāt no dzīvniekiem - suņi un kaķi ir diezgan bīstami pretinieki.

Vēl pēdējais dzēriens un mēs vairs nestaigājam uz divām kājām, bet pārejam uz pirkstiņstaigāšanu.

Vēl drusciņ un mēs jau esam 10 miljonus gadu atpakaļ un neko daudz vairs neatšķiramies no orangutana. Taču ceļojums ar laika mašīnu stipri nogurdina un jādodas vien ir izgulēties. Šķiet, ka senākā pagātnē nonākt mums nav iespējams.

No comments:

Post a Comment